Incantato! - Massimo Bottura

In Incantato! laten we je elke keer kort kennis maken met weer een andere bijzondere Italiaanse smaakmaker. Deze keer de beurt aan Massimo Bottura, de 54-jarige wereldberoemde chefkok, die de Italiaanse keuken durfde te veranderen. 

Kort geleden is Eleven Madison Park in New York verkozen tot de beste van de prestigieuze lijst van The World’s 50 Best Restaurants. Daarmee stoot het voormalig titelhouder, de Italiaanse Massimo Bottura van de troon. Hij stond vorig jaar op die felbegeerde eerste plek met zijn 3-sterrenrestaurant Osteria Francescana (Modena). Sinds 2010 heeft Osteria Francescana altijd in de top vijf van The World’s 50 Best gestaan. Hij is in zijn branche en onder culi-liefhebbers wereldbekend. Maar mocht je nog niet eerder van hem hebben gehoord, vertellen we je graag waarom wij hem geweldig vinden.

Moderne kok

Massimo, geboren in 1964, groeide op in Modena, waar hij nu dus restaurateur is. Het spreekt een beetje tot de verbeelding, maar zoals verwacht kreeg ook Massimo de liefde voor koken met de paplepel ingegoten door zijn ‘madre’ en ‘nonna’. Grote, bekende chef-koks als Alain Ducasse en Ferran Adrià leerde hem de verdere kneepjes van het vak. In 1995 opende hij Osteria Francescana. Hoewel Italië een en al (culinaire) traditie is, laat Massimo dat los, hij heeft de Italiaanse keuken gemoderniseerd.

7 Redenen waarom we leuk vinden

1.    Hij stopte zijn rechtenstudie om fulltime met koken bezig te zijn. Daar is best een portie lef voor nodig.

2.    Hij heeft flink moeten knokken en veel kritiek in ontvangst moeten nemen, maar ging toch tegen heel wat Italiaanse tradities in.

3.    Hij bedacht een toetje met de naam ‘Oops, I dropped the lemon tart’, een citroentaart die eruit ziet of hij op de grond gevallen is.

4.    Hij is heerlijk nuchter. Hoe anders kom je met zo’n geweldige titel voor een kookboek op de proppen: ‘Never trust a skinny Italian Chef

5.    Ondanks dat zijn gerechten eruitzien om door een ringetje gehaald te worden, zegt hij: Alleen schoonheid laten zien heeft geen waarde voor me. De waarde zit aan de binnenkant.

6.    Massimo probeert het rijke, noorden en het armere zuiden van Italië samen te brengen door de combinatie van ingredienten.

7.    Ondanks alle awards, de drie Michelin-sterren en de A-list status, is Osteria Francescana nog altijd een familiebedrijf.

8.    Zijn lievelingsproduct is kaas. Parmezaanse kaas in zijn geval. Dat gebruikt hij egelmatig in zijn gerechten.


Massimo Bottura