Lombardije: meren, kastelen & polenta

We stellen hier op deze website regelmatig Italiaanse streken centraal. Vaak zonnige, zuidelijke streken waarvan de meeste mensen wel eens gehoord hebben, zoals Toscane, Umbrië of De Amalfikust. Dit keer zetten we een Noordelijke streek in de spotlights, namelijk: Lombardije. Bereid je voor op kraakheldere meren, Romaanse kerken, Venetiaanse paleizen en vooroorlogse kastelen.

Een provincie die behoort tot Italië en grenst aan de regio’s Trentino-Zuid Tirol, Veneto, Emilia-Romagna en Piëmont, maar ook aan Zwitserland. De regio telt bijna 10 miljoen inwoners, verdeeld over een oppervlakte van iets minder dan 25.000 m2. Lombardije heeft de Centrale Alpen in het noorden en de rivier de Po in het zuiden. Grappig detail: niemand minder dan onze Annie M.G. Schmidt schreef ooit een liedje over de regio. ‘De Koningin van Lombardije, die ging uit rije’. Al is er geen enkel verband tussen dit lied en de Italiaanse regio.

Gardameer

Kraakheldere meren

Tot zover de Wikipedia-informatie. Waarom je in Lombardije zou willen zijn? Omdat je er mooie, heldere meren en prachtige steden vindt. Zijn die niet op veel meer plekken in Italië te vinden dan? Plekken die misschien ook wat zuidelijker zijn? Natuurlijk, maar Lombardije is niet voor niets een populair gebied, met als bekendste highlights het bekende Gardameer, Milaan, het meer historische Como en het Comomeer. Rondom het Gardameer zijn veel historische bezienswaardigheden, zoals de oude kastelen die veel oorlogen overleefd hebben.

Modestad Milaan

Een stad waar je een keer geweest moét zijn: Milaan. Waarschijnlijk heb je wel associaties bij deze geweldige stad en is mode er een van. De modestad pur sang heeft mooie verrassingen, zoals de grachtjes met gezellige terrassen erlangs. De grootste trekpleister van de stad is de dom aan de Piazza Duoma. Een imposante kerk, die je van binnen en buiten kunt verkennen. Hou er maar rekening mee dat je met kaartjes halen zo een uur (of langer) zoet bent.

Minstens zo leuk

De steden in Lombardije zijn, op Milaan na, kleinschalig. Je proeft hier de Renaissance. Het kleine stadje Varese in de buurt van zowel Lago Maggiore als Lago Lguano en Lago Como is perfect voor iedereen die de natuur graag combineert met het gemak van een stad. Een andere stad in Lombardije die je misschien kent van zijn vliegveld is Bergamo. Kerken, imposante gebouwen en basilieken: ook in Bergamo vind je deze in overvloed. Must sees? Citta’ Alta, het oude stadscentrum, Cathedral Duomo di Bergamo e Battistero en Basilica di Santa Maria Maggiore. Como is de stad met een bruisend nachtleven, schitterende haven en pieren.

Wat eten we?

Er wordt door de Italianen zelf wel eens gezegd dat Lombardije niet echt heeft bijgedragen aan de bijzonder rijke Italiaanse eetcultuur. En dat is gek als je bedenkt dat dit er bijvoorbeeld ook vandaan komt: salame di Milano, gorgonzola, het typische zoete kerst toetje/tussendoortje Pannettone en een aantal dranken als Amaretto en DOCG-champagne. Bezoek je vandaag de dag een stad in Lombardije, dan zal je zien dat rijst, risotto en polenta hier overal op de menukaart staan. Ze zijn populairder dan pasta. Een klassiek gerecht uit Bergamo is Polenta e osei: polenta met krokant gebakken vogeltjes. In Lombardia wordt een maaltijd meestal afgesloten met een stuk goede kaas. Bijvoorbeeld een tallegio of gorgonzola.

Beste reistijd

Ben je niet gebonden aan schoolvakanties? Mooi! Want de beste reistijd voor Lombardije is volgens de kenners in het voorjaar (mei, juni) en in september. In juli en augustus kan ook natuurlijk, maar de hitte en drukte zijn dan niet de beste omstandigheden voor actief cityhoppen als je van plan bent dat te doen. Ook zijn de Italianen zelf in juli en augustus vakantie aan het vieren in eigen land, wat nog meer drukte betekent. Al kan dat natuurlijk ook weer heel gezellig zijn, het is natuurlijk ook persoonlijke voorkeur.