Tip voor de zomer: eilandhoppen in Italië!

Tip voor de zomer: eilandhoppen in Italië!

Denk je aan een vakantie in Italië, dan denk je al gauw aan het Gardameer of de andere meren, een stedentrip Rome, Milaan of Venetië. Of, een van de meest bezochte plekken van Italië: Toscane.  Maar heb je wel eens gedacht aan ‘island hoppen’? Voor een tropisch eilandsfeertje hoef je namelijk echt niet helemaal af te reizen naar Bali. Italië, daar moet je wezen! 

sardinie - blauwe deur.jpg

Sicilië en Sardinië

Wat dacht je van een rondreis naar vulkaaneiland Sicilië en het altijd zonnige Sardinië? Deze twee zuidelijke eilanden zijn goed te combineren en hebben zoveel te bieden, dat je er gerust 3 weken kunt rondreizen met de auto. Bezoek in ‘de steen’ Sicilië de actieve vulkaan Etna, tempels en de kleine eilandjes. Ga naar de grote steden Palermo en Catania, maar sla zeker de idyllische plaatsen als Taormina, Cefalù en Agrigento niet over. De barokke steden Acireale en Trapani zijn een must see. In Sardinië is het altijd goed toeven. Het is net zo groot als Nederland, maar wat minder bekend onder toeristen dan Sicilië, dus er is veel te ontdekken in de baaitjes, kliffen en op de verlaten strandjes! Natuurlijk ga je naar de bruisende hoofdstad Cagliari, het binnenland met haar dorpjes, de stranden aan de Costa Smeralda en bergdorpjes.

Vurig Vulcano

Zin in nog meer avontuur? Je kunt Sicilië ook combineren met het Eolische eiland Vulcano in één rondreis. Je vakantie staat dan in het teken van zwarte lavavelden en spannende kraters. Op Vulcano beleef je wellness trouwens in haar puurste vorm. Modderbaden, heet waterbronnen een spa… Je vindt het er allemaal! En dat aan de azuurblauwe zee.

Elba_haven.jpg

Elba: een pareltje

Voor de kust van Toscane rijst Isola d’Elba uit boven de zee. Elba kent mooie verhalen over haar ontstaansgeschiedenis. Godin van de liefde Venus zou daar, boven de Tyrrheense Zee, haar parelketting hebben gebroken. De parels die te water raakten, veranderden in de eilanden. Met Capraia, Giglio, Giannutri, Montecristo, Pianosa en Gorgona vormt Elba de 'Zeven parels uit het collier van Venus'. Het eiland leeft van de wijnbouw en het toerisme. Veel musea op het eiland zijn gericht op Napoleon die er in ballingschap zat. O ja, en voor de duikliefhebbers: hier moet je ook zijn als je blauwe juffertjesvissen, de bokvis, zeeduivels en de maanvis wil spotten.

Hotel Capri.jpg

What’s in a name: Capri

Niet voor niets is er een ‘zonnig’ drankje uit Duitsland vernoemd naar dit specifieke eiland. Zonnig Capri dat voor de baai van Napels ligt, is een stuk kleiner dan bijvoorbeeld Sicilië en Sardinië. Het is amper 10 vierkante kilometer. Op het eiland vind je ruïnes, kathedralen, oude stadjes, veel citroenbomen en maak je een boottocht langs de bijzondere grot Grotta Azzurra. Grappig weetje: het eiland is ook de naamgever van de capribroek. Audrey Hepburn schijnt een van de eerste te zijn geweest die de driekwartbroek droeg op het eiland. Dat geeft al wel aan dat dit ‘mondaine’ eiland ook erg geliefd is bij de rich & famous.

Mooi, maar tragisch: Lampedusa

Lampedusa is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee dat als grootste eiland samen met Linosa en Lampione de Pelagische eilanden vormt. Het stond bekend om zijn prachtige duikspots en de vriendelijke bewoners die er leven van de visopbrengst. Maar tegenwoordig is het vooral in het nieuws vanwege de vluchtelingen die er aankomen en schrijnende gebeurtenissen die daar mee samengaan. Vlakbij de haven staat een grote poort als symbool voor het graf van alle bootvluchtelingen.

ischia-haven.jpg

Onbekend, maar niet onbemind

Ischia is het grootste eiland in de Golf van Napels. Ischia staat bekend om zijn genezende bronnen. Mensen die er geweest zijn, spreken vaak van ‘het mooiste eiland van Italië’. En zo zijn er nog veel meer eilandjes waar je niet snel iemand over zult horen als je het over vakantiebestemmingen hebt. Maar wil je een bijzondere vakantie die zich niet afpeelt op de meest voor de hand liggende eilanden? Zoek dan online ook eens op Favignana, Lipari (vlakbij Vulcano), Ponza en Ustica.