Veelzijdig stukje groente: tomaat

Als je regelmatig meeleest op deze site, weet je inmiddels wel een beetje dat de Italiaanse keuken niet per se heel ingewikkeld is, maar dat de kwaliteit van de producten en het gebruiken van de júiste producten voor een gerecht belangrijk is. In Italië bewaken ze deze met hun leven. Bij wijze van spreken dan, hè. Deze keer in de schijnwerper: de tomaat. Welke gebruik je voor wat?

Als er één groente is met de veelzijdigheid om bij bijna elk gerecht te passen, is het de tomaat wel. Soep, pastasaus, pizzabeleg, saladevuller, gedroogd met wat olijfjes, broodbeleg, gezonde snack, you name it. En omdat er zoveel toepassingen zijn, zijn er ook steeds meer verschillende tomaten soorten. Zoveel dat je ‘door de trossen het het bos niet meer ziet’.

De gewone en de ronde

De gewone tomaat uit de supermarkt is heel geschikt voor een soep of pastasaus of een paar plakjes op je boterham met kaas. En deze tomaat is ook niet duur. De smaak is redelijk onuitgesproken, maar hoe rijper deze tomaat is, hoe meer smaak hij heeft. De meest geteelde tomaat van Nederland noemen we ‘de ronde tomaat’. Beetje gek, als je bedenkt dat ze dat bijna allemaal zijn. Voor (roer)bakken leent deze tomaat zich prima. Tomaten

Pomodori

Laten we beginnen met de Pomodori (of Roma). Omdat we ons bij uitstek richten op de Italiaanse keuken. En deze bij uitstek de publiekslieveling van de Italiaan is. Je herkent deze rode pruimtomaat aan zijn langwerpige uiterlijk. Hij smaakt vol en zoet, veel zoeter dan Nederlandse tomaten. Je kunt met deze tomaat vrij veel kanten op: basis voor sauzen, soepen, ovengerechten en salades. Officieel zijn de San Marzano dell’Agro Sarnese-nocerino D.O.P, de Pomodorini di Corbara, Pomodorino del piennolo del Vesuvio D.O.P. en de Roma-tomaat de enige tomaten die voor pizzasaus gebruikt mogen worden.

Vleestomaat

Mensen denken wel eens dat de ‘gewone’ tomaat uit de supermarkt en de vleestomaat dezelfde zijn. De vleestomaat heeft echter een hele fijne eigenschap voor op die ander: hij heeft maar weinig pitjes en vocht, maar wel veel vruchtvlees. Ideaal dus voor door de salade, waarin je tomaat lekker stevig mag zijn. Ga je een gerecht maken met gevulde tomaat? Ook dan is de vleestomaat de tomaat die je moet hebben.

Trostomaat

De trostomaat, wie kent ‘m niet. Deze maand hangt langer aan de plant hangt dan andere tomaten en dat proef je. De trostomaat heeft een verfijndere smaak. De trostomaat kent verschillende soorten, maten en kleuren. De trostomaat is een echte smaakmaker, gebruik deze dus zeker voor een soepje. Ook makkelijk te snijden in plakjes en blokjes trouwens.

Kerstomaatjes

Cherrytomaatjes

De cherrytomaat valt onder de kerstomaatjes. Tot deze tomaatsoort behoren alle ‘kleintjes’ die zo’n 3 cm groot zijn. Je hebt ze in het paars (neigend naar zwart), geel, rood, oranje, groenig of een combinatie hiervan. De cherrytomaat is rood. Allemaal hebben ze een eigen smaak. De kersttomaatjes in trosvorm, tros-cocktailtomaat, zijn super zoet en dus een lekker snackje. Een salade met verschillende kleuren tomaatjes ziet er leuk uit. Wel even opletten dat je rood laat overheersen, daar zit de meeste smaak aan. De groenige en gelige zijn een stuk minder zoet.