Wat eten de renners tijdens de Giro d’Italia?

Alles over de Giro d'Italia

Op vrijdag 5 mei start in de honderdste Giro d’Italia. Je weet wel, die jaarlijkse wielerronde door Italië. De renners die ‘m afleggen hebben behoorlijk wat calorieën weg te werken om sterk te blijven tijdens hun uitputtende fietsrace. Benieuwd wat ze eten? De Noorse kok van het Britse wielersteam Team Sky bedacht 80 recepten speciaal voor wielrenners en bundelde deze in het boek Vélochef

De Giro d'Italia ken je in Nederland misschien onder de naam ‘Ronde van Italië’. Is dus hetzelfde. In 2016 maakte de Giro trouwens nog een kleine d-tour door ons land! Onder andere in Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen kwamen de ploegen door ons land gefietst. De Italiaanse wielerwedstrijd – die op de Tour de France na de grootste wielerwedstrijd is – duurt meestal 23 dagen. Er worden door de wielrenners, ook wel renners genoemd, 21 etappes afgelegd. De winnaar van de Giro d’Italia is drager van de ‘maglia rosa’ oftewel: de ‘roze trui’. In 2017 vertrekt de Giro vanuit Sardinië.

7 pizza

Zeven pizza's per persoon?

Benieuwd wat een topsporter zoals een wielrenner eet? Het varieert per persoon, omdat zaken als lichaamsbouw, lengte en gewicht ook meespelen, maar een renner eet al gauw 7.000 calorieën per dag tijdens de Giro. Dat is ook het aantal calorieën dat hij verbrandt tijdens de rit en dit moet dus aangevuld worden. Even ter vergelijking: daar kun je bijna 7 pizza’s Salami voor eten. Of elf(!) borden smeuïge spaghetti carbonara. Zie je het al voor je?!

Je kunt je voorstellen dat de renners waarschijnlijk niet elke dag 7 grote pizza’s per persoon wegwerken, maar wat eten ze dan wel? Het schijnt dat de renners gewone dingen eten, maar dan in serieuze hoeveelheden. Niet een bordje havermout als ontbijt, maar een compleet pak havermout. En niet 100 gram pasta, maar 300. Als lunch. En ze krijgen altijd een eetzakje mee tijdens de etappes, vol met energierepen, energiegelletjes, brood en dorstlessers.

Chef-kok in je team

Giro d'Italia

Toch wordt het eten bij de grote ploegen met de grote budgeten steeds verfijnder’, naar het schijnt. Het is niet ongebruikelijk dat een kok na afloop van een etappe exquise gerechten voorschotelt. Zo is er de Noorse kok van het Britse wielerteam Team Sky: Henrik Orre. Hij was chef-kok bij een restaurant in Stockholm dat twee Michelin-sterren heeft. Henrik bedacht 80 recepten die het bundelde in het boek Vélochef. Recepten “met ‘voedingswaarde-evenwichtige recepten voor fietsers en andere sporters’. En voor iedereen die van goed eten houdt!”, aldus de omschrijving van het boek.
Bronnen:
- Giro Italia
- Cyclingstory
- Vélochef