Zo eet je ook carpaccio!

Ken je van die dagen dat je op kantoor ’s middags al zit te mijmeren over het avondeten van dezelfde dag? En dat je opeens een ingeving hebt van een gerecht dat je even vergeten was, omdat je het alleen in restaurants eet? Carpaccio bijvoorbeeld! Maar dat maak je natuurlijk net zo makkelijk thuis.

Carpaccio is zo’n klassiek en populair gerecht dat je misschien zou denken dat het l zo oud als de weg naar Rome is. Maar dat is dus niet het geval. Carpaccio zoals wij het kennen, bestaat nog helemaal niet zo lang: sinds 1950 als je online bronnen moet geloven. Het is een uitvinding van een horecaondernemer uit Venetië, naar het schijnt.

Plakjes van alles

Rauw rundvlees is offiecieel de enige vleessoort die je aan de naam carpaccio mag verbinden. Maar wij zijn in Nederland niet zo streng; inmiddels is carpaccio ook een officieuze verzamelnaam geworden voor ‘rauw en in dunne plakken gesneden’. En dus kun je ook een andere vleessoort of vis kunt gebruiken. Wij besloten eens te experimenteren met vis.

Tonijncarpaccio met courgette

Carpaccio van tonijn of zwaardvis

Vries 350 g tonijn of zwaardvis 1 uur in, snijd deze dan met een scherp mes in heel dunne plakjes of slaat ze tussen plasticfolie verder uit. Schaaf van 1 courgette dunne plakjes. Maak een dressing van 1 limoen, het sap en de rasp samen met 3 eetlepels olijfolie, versgemalen peper en zout. Verdeel de vis samen met de courgette en de dressing over de borden en tenslotte 80 g Parrano Snippers.