Zo eet je pizza in Italië Zo eet je pizza in Italië

Eten wij Nederlanders een pizza, dan is er nauwelijks sprake van een ‘etiquette’. Over het algemeen snijden we de pizza in punten en eten de punten uit de losse hand (thuis) of snijden ze in kleinere stukken (in een restaurant). De een laat zijn korstjes liggen, de ander eet de pizza tot de laatste kruimel op. Dan de Italianen, die zouden zichzelf niet zijn als ze niet tig verschillende regeltjes hadden voor het eten van een pizza… :-) 

Piza met kaasdraden

Met de hand of snijden?

Vraag in Italië maar niet om een mes en vorm als je pizza uitgeserveerd wordt. Dat is niet de bedoeling. Pizza eet je uit de hand, ook in een restaurant. Niet echt netjes, zeg je? Jawel hoor, want de Italiaan duwt die pizza niet zomaar naar binnen. Hij/zij heeft een speciale tactiek, waarbij de pizza een soort van dubbelgevouwen wordt. Zo brand je je mond niet aan de hete pizza.

Bier of wijn?

Wat te drinken bij een pizza? Zoals je misschien al in een van onze video’s met Joëlle van der Heiden hebt gezien, drinkt de Italiaan standaard bij elke maaltijd (het ontbijt uitgezonderd) wijn en/of water. Er zijn een paar uitzonderingen en de pizza is er één van. Bij de pizza wordt in Italië over het algemeen bier of frisdrank gedronken.

Napels of Rome?

Wie pizza zegt, zegt Napels. Daar komt deze heerlijke uitvinding oorspronkelijk vermoedelijk vandaan namelijk. In 1500-zoveel werd de pizza er verkocht als streetfood. Het is niet helemaal te bewijzen, maar de Napolitanen zullen er alles aan doen om dit idee te verdedigen. En daarom is vandaag de dag de pizza nog steeds de nationale trots van Napels. Google even op ‘beste pizzeria van Italië’ en in ‘verhitte’ discussies onder de zoekresultaten zie je regelmatig Pizzeria Da Michele in Napels voorbij komen. Maar wat ons betreft eet je net zulke lekkere pizza’s in Rome. Of Milaan. Of Venetië. Of Pisa. Dus.