Pittige tomatensoep met chorizo en croutons

30 min. 4 pers. snel
Terug naar overzicht Download

Over het recept

Soep is een ideaal gerecht als je iets wilt maken waar je later in de week nog eens van kunt eten. Bovendien eet je soep net zo makkelijk als lunchgerecht  en als (voor)gerecht tijdens de avondmaaltijd. Italiaanse pittige tomatensoep bestel je in Italië onder de naam ‘Zuppa di Pomodora’. Ook daar wordt zo’n lekkere grote pan soep gemaakt voor de hele familie. En Mama Mia! , wat is zo’n soepje lekker met een spicy pepertje erdoorheen!

Wat heb je nodig?

Keukengerei
Ingredienten
 • 1 kg verse rijpe trostomaten, in vieren gesneden
 • 1 rood pepertje, gesnipperd
 • 2 groentebouillonblokjes
 • 100 g chorizo, in blokjes
 • 2 sneetjes wit brood, zonder korst en in blokjes
 • 2 el fijngesneden basilicum
 • 50 g Parrano Rasp

Bereiding

 1. 1. Doe de tomatenpartjes in een pan en met een goeie scheut water.
 2. 2. Ook in het pannetje gaan: het rode pepertje, de Italiaanse kruiden en 1 van de 2 verkruimelde bouillonblokjes. De ander houd je apart. Laat deze basis voor je soep 15 minuten zachtjes koken.
 3. 3. In de keukenmachine of blender pureer je het tomatenmengsel tot een semi-glad geheel en daarna gaat het terug in de pan.
 4. 4. Tip: niet noodzakelijk voor dit recept, maar wil je een soep zonder velletjes? Zeef je mengsel na het pureren voordat het terug de pan in gaat.
 5. 5. Breng de ‘soep in wording’ opnieuw zachtjes pruttelend aan de kook en voeg nu zoveel water toe dat de soep de juiste dikte krijgt. Daar is geen vaste regel voor, gewoon naar eigen inzicht. In Italië eten ze deze soep vrij dik.
 6. 6. Proef de soep tussentijds. Wat flauwtjes? Voeg (een deel van) het tweede bouillonblokje toe.
 7. 7. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de blokjes chorizo (zonder vet) bruin.
 8. 8. Even laten uitlekken op een bord met keukenpapier. Ondertussen gebruik je het overgebleven vet van de chorizo om de blokjes brood al omscheppend in te bakken.
 9. 9. Verdeel de soep over de borden en voeg de chorizo, croutons, basilicum en geraspte kaas eraan toe. Even goed roeren en eindigen met een handje kaas.
 10. 10. Ook lekker met boerenbrood en gezouten boter!
 11. 10. Buon Appetito!