Risotto met artisjok, verse tijm & Parrano

30 min. 4 pers. uitgebreid
Terug naar overzicht Download

Over het recept

De artisjok is een soort distel. In ons land is het een beetje een luxe en onbekende groente die je niet vaak in de moestuin tegenkomt. Maar het kan wel! En anders koop je ‘m gewoon in de supermarkt. De artisjok komt van oorsprong uit Perzië en Turkije en is het hele jaar door verkrijgbaar. In Italië eten ze de groente ook graag, zo is gefrituurde artisjok een echte delicatesse in Rome. Maar gecombineerd met risotto is ‘ie ook niet mis!

Wat heb je nodig?

Keukengerei
Ingredienten
  • 1 pot (± 190gr.) artisjokharten, in de lengte in dunne reepjes gesneden
  • 300 g Arborio of Canarolli-rijst
  • 75 g ui, fijn gesnipperd
  • 1,2 l kippenbouillon, op een laag pitje tegen het kookpunt aan
  • 1 el verse tijmblaadjes, fijngehakt, of ½ eetlepel gedroogde tijm
  • Geraspte citroenschil van 1 citroen (optioneel)
  • 1,5 el boter
  • 4 el olijfolie
  • Peper en zout
  • 100 g Parrano rasp

Bereiding

  1. 1. Verhit de olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en fruit deze al roerend in ongeveer drie minuten. In elk geval totdat deze glazig wordt.
  2. 2. Voeg de rijst toe en roer deze om. ‘Toast’ de rijst ongeveer twee minuten in de hete pan (al roerend!) totdat de rijst begint te knetteren en de korrels glazig worden.
  3. 3. Voeg dan twee grote soeplepels bouillon toe en draai het vuur lager.
  4. 4. Laat de rijst koken (ongeveer vier minuten), roer deze af en toe even om, totdat de rijst de bouillon grotendeels opgenomen heeft.
  5. 5. Voeg nu een grote soeplepel bouillon toe en blijf de rijst roerend omscheppen tot de bouillon weer grotendeels opgenomen is.
  6. 6. Herhaal dit totdat de rijstkorrels ‘al dente’ zijn.
  7. 7. Voeg de uitgelekte artisjokharten, citroenschil en tijm toe en roer alles weer goed door elkaar.
  8. 8. Haal de pan van het vuur en voeg de boter en Parrano Rasp toe. Roer de risotto om, totdat de kaas en boter gesmolten zijn. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  9. Buon appetito!
Copyright © 2017 Parrano. All rights reserved.
Parrano